Historien bakom lego

1949 utvecklade dansken Godtfred Kirk Christiansen detta system som kom att kallas för “Lego”. Ordet kommer från danskans “leg got” vilket kan översättas till “lek bra”. Numera är Lego A/S ett familjeföretag med huvudkontor i Billund. Många känner nog till det stadsnamnet, då även det ursprungliga Legoland ligger i den omgivningen.

Sverige en av de första marknaderna

I Sverige kom lego riktigt tidigt ut i affärerna och redan på 1950-talet såldes dessa brickor som även gick under namnet Automatic Binding Bricks. Under denna tiden arbetade man starkt med marknadsföring av systemet. Logotypen “Lego” började synas överallt, från reklampennor med tryck till baksidan på serietidningar. Utseendet på klossarna var vid denna tidpunkt lite annorlunda mot vad vi är vana vid idag och det fanns inte alls samma utbud som vi ser på hyllorna i dagens leksaksaffärer. Inte förrän 1955 kom Lego med helt färdiga paketlösningar där man med hjälp av instruktioner kunde bygga efter särskilda teman. Klossarna förbättrades avsevärt under denna tid och blev allt lättare att använda och kvalitén på materialet höjdes rejält. Om man vänder på en legokloss ser man de runda och ihåliga rör som introducerades redan 1958 och medförde att legobitarna lättare kunde fogas samman. Systemet har även lockat många konstnärer att ställa ut olika verk helt uppbyggda med de populära byggklossarna.

Från Duplo till datorer

1969 kom man ut med den serie som var riktade till riktigt små barn med namnet “Duplo”. Man tillverkade även den serie som skulle föregå den så populära Lego Technics, vilken från början kallades “Expert-Builder-serien”. Konkurrensen från TV- och Dataspel utsatte Lego för en ansträngd situation under 1990-talet och företaget försökte gå med i trenden och utvecklade en del spel. Bland annat har Lego köpt olika rättigheter till både Star Wars, Harry Potter, Batman och Indiana Jones.

Lego Technic

Ofta kallar man denna typ av lego för “tekniklego” och varianten har en mycket teknisk inriktning. I denna serie finns bland annat motorer och andra elektroniska apparater som tillåter byggaren att sammankoppla alltifrån batterier till att kommunicera via sin mobiltelefon. Ofta förekommer olika fordonstyper som helikoptrar, bilar och lyftkranar.

Lego City

Serien som går under namnet “City” fokuserar på livet i en stadsmiljö och alla de yrkeskategorier som är vanligt förekommande i en stad. Polisstationer, brandstationer och sjukhus är de större komponenterna som staden bygger kring. Även byggarbetsplatser och olika underkategorier bygger upp den urbana serien.

Legoparker i världen

Det finns ett antal Leogolandparker runt om i världen. Den första öppnades i danska Billund 1968 och var den enda parken som fanns att besöka fram till 1990-talet då parkerna expanderade till USA, Tyskland, England och Malaysia. Under 2000-talet kom även flertalet korta legofilmer och på biograferna dök lego upp med “The Lego Movie” 2017. Även på youtube är det vanligt förekommande att privatpersoner filmar sina byggen och Lego är idag många gånger lika intressant för vuxna, som använder lego som samlarobjekt vilka kan säljas till stora summor.

Pago