Presenter från släkt och vänner

Våra barn har alldeles för många leksaker för att vi ska kunna hålla ordning i barnens rum varje dag. Det verkar vara många familjer som har samma problem. Själva köper vi faktiskt inte så mycket leksaker men på något sätt fylls korgar, lådor och hyllor ändå.

Det är julklappar, födelsedagar och spontanpresenter som är källorna till det mesta eftersom släkt och vänner vill skämma bort våra barn. Det ska de såklart få göra, men vi försöker påverka lite om vi kan.

Eftersom vår bostad är såpass liten har vi inte plats för stora plastschabrak. Både mor- och farföräldrarna hade en förkärlek till att köpa en jättestor plastbil eller ett enormt dockskåp i början. Svårt att säga nej till och dessutom drömmer ju alla barn, inklusive våra, om att få ett jättepaket under granen. Som tur är har barnen börjat växa ifrån det där med jättestora paket och bryr sig numera om vad som faktiskt är i dem mer. Vi vuxna har också hintat om att vi gärna ser att barnen inte får större presenter än vad som får plats i en skokartong.

När barnen blivit större är det också lättare att ge dem upplevelser som både de och givaren uppskattar. Bio med farmor, spännande museum med morfar, fika på stan med farfar eller äventyrsbad med mormor är härliga upplevelser för både barn och vuxna. Minnet räcker också längre än en stor blinkande högljudd plastgrej där batterierna tar slut.

Etiketten och vanligt sunt förnuft säger att man ska vara tacksam för allt man får i presentväg, oavsett om man gillar det eller inte. Det är också såklart det budskap vi ger till våra barn, släkten och vännerna. Men att våga prata bara lite om presenter och att ge vänliga tips om vad barnen skulle uppskatta kommer vi en bra bit på väg med!

Pago