Lego friends

Lego har länge varit en leksak som både pojkar och flickor lekt med. Det första legot som barn kommer i kontakt med, duplo med stora bitar, brukar tilltala både småtjejer och småkillar men därefter händer något. Serier som “Bionicle” med rymdmonster, lego city med polisbilar, brandbilar och annat, tilltalar pojkar mer än flickor. Varför det är så finns det många åsikter och tankar kring, men Lego tyckte att det borde finnas lego som tilltalade flickor också, även upp i åldrarna.

Runt år 2012 kom därför serien lego friends som är en slags saga om en grupp med fem tjejer som bor i staden Heartlake City. Var och en av de fem vännerna har egna, specifika intressen och har mer detaljerade utseenden än vanliga legogubbar.

Förpackningarna till lego friends är mer “flickiga” i rosa och lila men såklart kan även pojkar leka med dem. Man kan tycka vad man vill om leksaker som riktar sig lite mer till tjejer, men faktum är att lego friends blev en riktig monsterhit på marknaden. Får man småtjejer att gilla lego, oavsett om det är rosa, lila, svart eller blått lego så kan det ändå skapa ett intresse för att bygga och skapa saker. Det kan ju i sin tur leda till att man blir byggnadsingenjör eller intresserar sig för teknik eller arkitektur.

Jag gillar lego friends (fast jag är ju i och för sig en tjej själv) för att det är lite med vardagligt än t. ex. ett rymdskepp. Min fyraårige son gillar också lego friends med gulliga husdjur och fina färger. Han gillar rosa och har ännu inte utsatts för något yttre grupptryck som gäller vad pojkar och flickor traditionellt gillar.

Precis som de flesta andra legoserier finns lego friends som datorspel och även som film som kom ut år 2016. Serien lego friends är här för att stanna!

Pago