Lego för alla barn

Många leksaksbutiker idag är uppdelade i pojk- och flickavdelningar, även om jag tycker att det absolut inte ska vara så på 2010-talet. Det är ju såklart inte förbjudet för pojkar att gå in i avdelningen där det finns glitter, kjolar, dockor och rosa saker, eller för flickor att gå in bland hyllor fulla med bilar, låtsasvapen och superhjältedräkter. Det står heller ingenstans att det är en pojk- eller flickavdelning men skulle det vara helt OK så tycker jag att det borde vara “varannan rosa” och mer uppblandat i leksaksaffären.

En leksak som fungerar för alla och som är lika inbjudande för pojkar och flickor är Lego. Det är många generationer av både pojkar och flickor som växt upp med Lego och som haft det som sin absoluta favoritsak. Både jag och barnens pappa har härliga lego-minnen och barnen har fått ärva Lego från båda sina föräldrar.

Lego sätter fart på fantasin och inbjuder till lek över klassiska könsgränser, om det nu finns några sådana. Hela städer och landskap kan byggas där både djur, människor, slott, polisbilar och drakar kan samsas i en härlig blandning. Det går att göra väldigt mycket med en grunduppsättning legobitar och leklust.

Det finns också könsneutrala serier inom Lego, som t.ex. Harry Potter-lego som älskas både av flickor och pojkar. Likaså datorspelet Minecraft tilltalar alla och det är i princip en form av Lego även om man spelar det på en dator.

Som förälder uppmuntrar jag pojkar att leka med dockor och flickor att köra monstertruckar men tyvärr är samhället, förskolan, kompistryck och skolan fortfarande lite könsuppdelade, även om utvecklingen går åt rätt håll. Därför är det extra bra att Lego finns och hjälper till att ge pojkar och flickor en gemensam lekglädje som man kan dela hela livet och även överföra till barn och till och med barnbarnen!

Pago