Duplolego för småttingar

Barnens första lego är duplo, d.v.s. de där stora legobitarna som man inte kan sätta i halsen och som är lätta att gripa för små pyttehänder. Nu börjar barnen bli lite för stora för sitt duplo men jag önskar att de fortsatte leka med det en stund till! De glada figurerna, färgerna och små hus, bilar och båtar är så söta i barnens rum. Plus att det är lättare att hitta alla utspridda legobitar när de har byggt med duplo. Skulle man trampa på en duplobit gör det dessutom mycket mindre ont än de pyttebitar som kommer sen när barnen är större.

Då och då händer det faktiskt att barnen tar fram duplo och bygger. Särskilt höga torn är ju lättare att bygga om man har stora bitar från början.

Har man barn som är 1-6 år gamla skulle jag rekommendera duplo som present i nästan alla lägen. Det finns alltifrån stora flygplatser och bondgårdar till enkla små polisbilar eller en förpackning med blandade djur. Allt går att kombinera.

En svårighet när våra barn var mindre och skulle iväg till kompisarna på kalas var att vårt barn alltid ville ha presenten som vi köpte till kompisen! Lite jobbig situation på kalaset när presenten skulle överlämnas och vårt barn stod och grät för att han ville ha polisbilen till sig själv. Visst, det beror lite på uppfostran också hur man klarar av sådana saker, men det är inte lätt att vara storsint när man bara är 3-4 år gammal. Ofta gjorde vi därför så att vi gav kompisen en likadan bil som vår lillkille redan hade hemma, fast en i ny förpackning förstås. Det brukade fungera bättre. Ett annat bra kalastips när man ger bort lego, eller egentligen vilken leksak som helst, är att diskret ge kalasbarnets föräldrar kvittot så att barnet kan byta ut dubbletter.

Pago