Att välja leksaker till barnen

Att vara förälder idag är inte så lätt. Det har det väl aldrig varit. Mycket har blivit bättre när det gäller att vara mamma. Tänk att t.ex. vara hemmafru på 1920-talet, utan tillgång till vare sig tvättmaskin eller diskmaskin. Eller engångsblöjor, smidig barnmat och allt man idag tycker sig behöva när det gäller att ta hand om barn. Plus att man hade många fler barn som man dessutom födde utan säker förlossningsvård.

Tänker man ur detta perspektiv så är dagens föräldraskap enkelt men man skapar nya i-landsproblem med dagens krav på att man ska utveckla sina barn och välja vad som är bäst för barnen att leka med. Det finns ett enormt utbud av leksaker som ständigt fylls på och barnen matas dessutom med reklam från alla håll som sätter tankar i huvudet på dem. Det kan vara svårt att stå emot som förälder.

Hemma hos oss väljer vi gärna leksaker som gör att barnen behöver aktivera fler sinnen än de gör när de bara sitter framför en skärm. Exempel på sådana leksaker som jag tycker är bra, och som barnen gillar när man väl tar fram leksakerna är klossar och lego som går att bygga med.

Annat kul och skapande är ju fina pennor, med fördel vattenlösliga men fina giftfria tuschpennor och ritblock av bra kvalitet. Visst kan man köpa billigt massproducerat papper men det blir faktiskt roligare att rita om man har fina verktyg att göra det med.

Bollar går alltid hem hos barn, faktiskt förvånansvärt långt upp i åldrarna. Stora, mjuka och färgglada bollar för att träna koordinationsförmågan hos småpluttarna, sköna studsbollar till lite större barn och sist men inte minst coola fotbollar som stora barn kan spela långa matcher med. Badbollar är också en favorit för våra barn.

Det finns, trots större boyta och färre barn än förr i tiden, ändå begränsningar när det gäller antalet leksaker så man bör välja med omsorg!

Pago